ZONNEBRILLEN

Zonnebrillen

De zomer komt eraan, dus we kunnen onze zonnebril weer uit de kokers halen. Is uw bril kapot of wilt u gewoon een nieuwe, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Maar waar moet u eigenlijk op letten bij het aanschaffen van een zonnebril?  Diverse factoren spelen een rol bij het vinden van een voor u geschikte zonnebril, zoals:
– UV filter;
– Beschermingscategorie;
– Kleur van de glazen;
– Passend montuur;
– Polariserende glazen.

UV filter

Wanneer we worden blootgesteld aan de zon, trekken de pupillen van onze ogen samen om zonlicht te filteren voordat het ons netvlies bereikt. In bepaalde situaties volstaat dit natuurlijke filter niet. Zonnebrillen moeten ons beschermen tegen zichtbaar, maar ook onzichtbaar licht.
Onzichtbaar licht bestaat uit ultraviolet licht en infrarode straling. Ultraviolet licht is zeer schadelijk voor het oog. Hoewel UVA-straling minder gevaarlijk is, veroorzaakt UVB verbranding en talrijke symptomen die het gezichtsvermogen beïnvloeden. Infrarode straling kan gevaarlijk zijn voor de ogen in extreme omstandigheden (hoge bergen, woestijn, enz.), waardoor uitdroging en oververhitting ontstaat. Daarom is het essentieel om uw ogen te beschermen met lenzen die 100% UV-straling blokkeren. Alle zonnebrillen die wij verkopen hebben een UV filter (CE).
Daarnaast kan blootstelling aan zichtbaar licht verblinding, vermoeidheid en een mogelijk tijdelijke vermindering van het gezichtsvermogen veroorzaken. Dit zichtbare licht heeft niet altijd dezelfde intensiteit. Het is afhankelijk van het weer, het klimaat, het terrein, etc. Om uw ogen voor deze gevaren te beschermen zijn er verschillende beschermingscategorieën.

Beschermingscategorie

Volgens de Europese regelgeving zijn er vijf categorieën die worden beoordeeld op een schaal van 0 tot 4. Deze schaal is gebaseerd op het stijgende percentage gefilterd licht. De beschermingscategorie wordt bepaald door de hoeveelheid zichtbaar licht die ze door de lens laten. Hoe lager deze transmissie, des te donkerder de lens. Deze tint heeft invloed op het voorkomen van verblinding maar niet op UV-straling.  Als u op zoek bent naar veelzijdigheid, raden we categorie 3 aan die goed geschikt is voor alle lichtomstandigheden. Daarnaast beschikken wij ook over zonnebrillen met meekleurende glazen. Bent u specifiek op zoek naar een zonnebril voor een bepaalde sport of activiteit, kom dan langs in de winkel en laat u adviseren. 

CategorieTint glazenIndicatieWanneer te gebruikenMate van lichtdoorlatendheid
0Heldere of zeer licht getinte glazenComfort, esthetischDagelijks / 's nachts80 to 100%
1Licht getinte glazenLage lichtniveausSlecht weer43 to 80%
2Matig getinte glazenGemiddelde lichtniveausGemiddelde zonneschijn18 to 43%
3Donkere glazenSterkte lichtniveausSterke zonneschijn8 to 18%
4Zeer donkere glazenZeer sterke lichtniveausExtreme zonneschijn3 to 8%

* tijdens het autorijden mag u geen zonnebril dragen met een cat. 4 lens.

Kleur van de glazen

Naast de categorie is het ook belangrijk om rekening te houden met de kleur van de lens. Voor dagelijks gebruik worden glazen met een bruin-, groen- of grijstint aangeraden. Deze glazen zijn namelijk goed voor het verbeteren van contrasten en het verminderen van schittering. De grijze en groene glazen zorgen ervoor dat de kleuren relatief realistisch blijven. Bruin getinte glazen maken kleuren wel wat minder realistisch, maar bieden meer rust aan de ogen.

Passend montuur

Zorg ervoor dat het montuur en de glazen goed passen. Wanneer een bril te groot of te klein is kan het (on)zichtbare licht de ogen via de boven-, onder- en zijkant bereiken. Dit kan schade veroorzaken.

Polariserende glazen

Polariserende glazen bevatten een speciale plastic folie die de reflectie absorbeert.  Deze folie is een polariserend filter die hinderlijke schitteringen kan neutraliseren. U wordt niet meer verblind door de lichtweerkaatsing die ontstaat door de reflectie van zonnestralen op water, wegen of andere vlakke oppervlakten. Doordat de zonnestralen gefilterd worden, heeft u tevens beter zicht.

Kinderen en zonnebrillen

Kinderogen zijn extra kwetsbaar voor zonlicht en UV-straling. Hun ooglens bevat minder beschermend pigment. Ook is hun pupil groter, waardoor deze meer UV-straling opvangt. Voor kinderen is een zonnebril dus heel belangrijk!